Νέα & δραστηριότητες της περιοχής

Οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς είναι συνήθως πιο γιορτινοί και από τα Χριστούγεννα, αφού αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για ανταλλαγή δώρων. Είναι η μέρα που σερβίρεται η Βασιλόπιτα, που μέσα της κρύβεται το φλουρί για καλή τύχη, σερβίρεται στη μνήμη του Αγίου Βασιλείου, ενός από τους προγόνους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που διακρίθηκε για την ευγένεια και τη γενναιοδωρία του.

Ένα έθιμο είναι: Το πρωί της Πρωτοχρονιάς ο κύριος του σπιτιού σπάει ένα ρόδι ακριβώς μπροστά στην πόρτα της εισόδου, έτσι ώστε όταν σπάσει όλοι οι σπόροι του να εξαπλωθούν παντού για να φέρουν καλή τύχη.

Η βάπτιση του Χριστού γιορτάζεται με την ευλογία των υδάτων. Ένας ιερέας ρίχνει ένα σταυρό στη θάλασσα και νέοι άντρες βουτούν στα παγωμένα χειμωνιάτικα νερά για να τον ανακτήσουν. Αυτός που το πετυχαίνει λαμβάνει μια ειδική ευλογία και γίνεται ο ήρωας της ημέρας. Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η Εκκλησία της Αναλήψεως στη δυτική ακτή της Καλαμάτας και το λιμάνι της Καλαμάτας.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Πρόκειται για Φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ με έμφαση στο διεθνές ντοκιμαντέρ με αφιερώματα, παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτική ζώνη, σεμινάρια και masterclasses.

Το κυρίως φεστιβάλ διεξάγεται το τελευταίο δεκαήμερου του Ιανουαρίου στην Καλαμάτα και μέρος του προγράμματος προβάλλεται και σε άλλες 8 πόλεις της Πελοποννήσου.

Από όλες τις δράσεις στη διάρκεια του χρόνου στόχος του φεστιβάλ είναι να έρθει το μη μυημένο κοινό σε επαφή με το κινηματογραφικό είδος του ντοκιμαντέρ. Προτεραιότητα μας είναι το νεανικό κοινό να έρθει σε επαφή με το ντοκιμαντέρ και να ασχοληθεί  ενεργά και δημιουργικά με αυτό δίνοντας του το αρχικό κίνητρο ώστε να δημιουργήσει δικές του παραγωγές.