Νέα & δραστηριότητες της περιοχής

Μεγάλη Εβδομάδα

Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη γιορτή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας λαμβάνουν χώρα με ιδιαίτερη ευλάβεια στη Μεσσηνία. Την Μεγάλη Παρασκευή, γίνεται η  λιτανεία με πλήθος κόσμου με  λαμπάδες και κεριά ακολουθούν ένα ανθοστολισμένο Επιτάφιο, καθώς μεταφέρεται μέσα από τους κύριους δρόμους των χωριών και των πόλεων.

Επιτάφια πομπή στις Κιτριές

Κάθε χρόνο η πομπή του Επιτάφιου στο χωριό των Κιτριών πραγματοποιείται την Μεγάλη  Παρασκευή το βράδυ.  Η πομπή ξεκινά από την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και  προχωρά κατά μήκος του παλιού λιθόστρωτου μονοπατιού (το οποίο θα είναι αναμμένο με φανάρια) στο μικρό λιμάνι, όπου ο Επιτάφιος θα τοποθετηθεί σε βάρκα. Το Μεγάλο Σάββατο, κατά το βράδυ, ο ιερέας μοιράζει την ιερή φλόγα από κερί σε κερί και οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπάνε χαρμόσυνα, τα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό και όλοι λένε «Χριστός Ανέστη».

Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στο τραγούδι, το χορό - συχνά με παραδοσιακές φορεσιές - και το ψητό σουβλιστό αρνί, τη μαγειρίτσα, τα κόκκινα βαμμένα αυγά και τα τσουρέκια.