Η Πελοπόννησος είναι ο τόπος των θρύλων. Κυριολεκτικά. Είναι εδώ που ο Ηρακλής πολέμησε το λιοντάρι της Νεμέας και οι θεοί περπάτησαν στη γη, ανακατεύοντας τις υποθέσεις των θνητών. Είναι από εδώ που ο Πάρις της Τροίας έφθασε με την Ελένη και οι Αργοναύτες ξεκίνησαν το ταξίδι τους. Πέρα από τη μυθολογική γοητεία της, η περιοχή φέρει απτά ίχνη από τους πολλούς πολιτισμούς που την κατείχαν ανά καιρούς. Μάρτυρες αποτελούν οι κλασικοί ναοί της, τα μυκηναϊκά παλάτια, οι βυζαντινές πόλεις και τα οθωμανικά, φράγκικα και βενετσιάνικα φρούρια.

Η ίδια τοπογραφία που κρατούσε τους εισβολείς μακρυά για αιώνες - τα ψηλά, γεμάτα χιόνια βουνά, τα απέραντα φαράγγια, οι αμμώδεις παραλίες και τα γαλανά νερά - τώρα προσελκύουν επισκέπτες κάθε είδους. Η φιλοξενία  είναι τόσο ισχυρή εδώ όσο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Το φαγητό είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα ενώ οι αμπελώνες της περιοχής συμβάλλουν στην αναγέννηση του ελληνικού κρασιού. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι έχουν τα καλύτερα από όλα για να σας προσφέρουν, και πιθανότατα αυτό δεν είναι μύθος.

Οι προτάσεις μας για εκδρομές στην Πελοπόννησο, έξω από την περιοχή της Μεσσηνίας (σημειωμένη η απόσταση από την Καλαμάτα):

 

Διαδρομή 1η:

Αρχαία Ολυμπία (113χλμ) – εκδρομή μισής μέρας

01 ancient olympia

Στη δυτική Πελοπόννησο, στην "Κοιλάδα των Θεών", βρίσκεται το πιο διάσημο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, και η γενέτειρα του σημαντικότερου αθλητικού γεγονότος όλων των εποχών, των Ολυμπιακών αγώνων. Η Ολυμπία είναι ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και ένα από τα πιο ισχυρά εμπορικά σήματα παγκοσμίως.

Η Ολυμπία είναι εύκολα προσβάσιμη από άλλες περιοχές ενδιαφέροντος της Ελλάδας. Απέχει μόλις 1,5 ώρα από την Καλαμάτα.

* Η συγκεκριμένη εκδρομή μπορεί να γίνει ολοήμερη αφού μπορεί να συνδυαστεί με την επιστροφή σας από την Πύλο και την Γιάλοβα.


Διαδρομή 2η:

Μυστράς (50χλμ) – εκδρομή μισής μέρας

02 mystras lakonia kastro

Ο Μυστράς, το «θαύμα του Μωριά», χτίστηκε ως αμφιθέατρο γύρω από το φρούριο που ανεγέρθηκε το 1249 από τον πρίγκηπα της Αχαΐας, Γουίλιαμ Βιλλαρδουίνο. Ανακατασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς και στη συνέχεια καταλήφθηκε από τους Τούρκους και τους Ενετούς. Έπειτα  η πόλη εγκαταλείφθηκε το 1832, αφήνοντας μόνο τα εντυπωσιακά μεσαιωνικά ερείπια που στέκονται σε ένα πανέμορφο τοπίο.

* Η συγκεκριμένη εκδρομή μπορεί να γίνει ολοήμερη αφού μπορεί να συνδυαστεί με την επίσκεψη σας στην πρωτεύουσα της Λακωνίας, την επιβλητική Σπάρτη.


Διαδρομή 3η:

Χωριά της Αρκαδίας  (80-100χλμ) – ολοήμερη εκδρομή

03 arcadia village

Τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας είναι όμορφα όλο το χρόνο και εξαρτάται από εσάς να ανακαλύψετε τη μαγεία τους. Πράσινα τοπία, απίστευτη ατμόσφαιρα και νόστιμο φαγητό σε παραδοσιακά χωριά όπως το Ελληνικό, η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα και η Βυτίνα βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από την Καλαμάτα.

04 agios prodromos arcadia villages

Ολόκληρη η περιοχή είναι πλούσια με πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία και ορόσημα, και όσοι επισκέπτες ενδιαφέρονται για τον τοπικό πολιτισμό θα ενθουσιαστούν! Επισκεφθείτε την Αρχαία Γόρτυνα, ακριβώς δίπλα στον ποταμό Λούσιο (σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το χωριό Ατσίχολο), όπου υπάρχουν θερμές πηγές και το ιερό του θεού Ασκληπιού. Η Αρχαία Λυκόσουρα είναι η "παλαιότερη πόλη στον κόσμο" σύμφωνα με τον Παυσανία και το ιερό του Λυκαίου Δία βρίσκεται στην κορυφή του Λυκαίου (18χλμ. από τη Λυκόσουρα).

Αν προτιμάτε κάποια δρστηριότητα, μπορείτε να κάνετε σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, να διασχίσετε τον ποταμό Λούσιο με kayak ή να επιλέξτε μια διαδρομή πεζοπορίας και να εξερευνήσετε την ύπαιθρο.


Διαδρομή 4η:

Οινοποιεία Αρκαδίας & Νεμέας  (100-130χλμ) – ολοήμερη εκδρομή

05 nemea wineries

Η πρώτη αναφορά στην παράδοση του κρασιού της Πελοποννήσου προήλθε από τον Όμηρο που την ονόμαζε Αμπελόεσσα, δηλαδή "γεμάτο αμπέλια". Ούτε οι πόλεμοι ούτε η ξηρασία δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την παραγωγή κρασιού εδώ, σε μία από τις πιο ιστορικές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας. Οι αμπελώνες της Πελοποννήσου είναι γνωστοί για την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητά τους, διασκορπισμένοι σε πλαγιές, πεδιάδες και οροπέδια. Στη Μαντίνεια της Αρκαδίας παράγεται η εγχώρια ποικιλία  Μοσχοφίλερο (λευκό) και στη Νεμέα η τοπική ποικιλία Αγιοργίτικο. Τα πιο γνωστά οινοποιεία στη περιοχή της Αρκαδίας είναι του Σπυρόπουλου και του Τσελεπού, ενώ στη περιοχή της Νεμέας, του Σκούρα, το Γαία, του Λαφαζάνη και του Ρεπάνη.

- Μπορείτε να ζητήσετε κρατήσεις από την υποδοχή μας


Διαδρομή 5η:

Σπήλαιο Διρού (70χλμ) – εκδρομή μισής μέρας

06 diros cave mani

Το σπήλαιο του Διρού βρίσκεται 70 χιλιόμετρα νότια της Καλαμάτας. Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρία σπήλαια, η Αλεπότρυπα, η Καταφύγι και η Γλυφάδα. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία σε ένα υπόγειο ποτάμι μήκους 1.600 μ. Η μαγεία του χρώματος και τα όμορφα σχήματα που σχηματίζονται από τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα. Μετά τη συνεχιζόμενη έρευνα στο σπήλαιο του Διρού έως σήμερα, το συνολικό μήκος φτάνει τα 6.500 μέτρα και είναι ακόμα άγνωστο το τελικό μήκος.

* Η συγκεκριμένη εκδρομή μπορεί να γίνει ολοήμερη αφού μπορεί να συνδυαστεί με την επίσκεψη σας στα γοητευτικά χωριά της Μάνης.


Διαδρομή 6η:

Μονεμβασιά (135χλμ) – ολοήμερη εκδρομή

07 monemvasia castletown

Η Μονεμβασιά, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου, είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς στην Ελλάδα και σίγουρα όχι μόνο για το καλοκαίρι. Εκτός από την γνωστή Καστροπολιτεία, με μοναδικό της χρώμα και την ιδιαίτερη μεσαιωνική ατμόσφαιρα, ο επισκέπτης χαίρει της ομορφιάς ολόκληρης της περιοχής, η οποία θεωρείται εξαιρετικός τουριστικός προορισμός όλο το χρόνο. Συνιστάται η διανυκτέρευση στην μαγευτική καστροπολιτεία. 

 

Απολαύστε την Πελοπόννησο!