Ασκληπιείο Αρχαίας Mεσσήνης

Στους δυτικούς πρόποδες του όρους Ιθώμη, κοντά στο σημερινό χωριό Μαυρομμάτι, απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση η επιβλητική Αρχαία Μεσσήνη, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα σπάνιο αρχαιολογικό χώρο, σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Καλαμάτας, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί ανάμεσα σε  ναούς,  αρχαία κτίρια, γυμναστήρια, δημόσια κτήρια της εποχής, επιβλητικές πύλες και το αρχαίο θέατρο, που σώζονται σε τόσο μεγάλο ύψος και καλή κατάσταση. Αποτελεί την πιο καλά διατηρημένη αρχαιολογική περιοχή της χώρας μας καθώς πάνω στα θεμέλια της πρώτης πόλης δεν χτίστηκαν ποτέ νεότεροι οικισμοί.

Αρκαδική Πύλη στο δρόμο προς την Αρχαία Μεσσήνη

Η επίσκεψη ουσιαστικά ξεκινά από το δρόμο προς την αρχαία πόλη καθώς συναντάς την Αρκαδική Πύλη που και σήμερα ακόμα αποτελεί μέρος του οδικού δικτύου. Πριν την περιήγησή στον αρχαιολογικό χώρο, ο επισκέπτης συναντά  το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου στεγάζονται ορισμένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα.

Θέατρο

Το Αρχαίο Θέατρο υπήρχε από την ελληνιστική εποχή και χρησιμοποιούταν για την ψυχαγωγία των πολιτών και για μαζικές συγκεντρώσεις πολιτικού χαρακτήρα. Το πλάτος του φτάνει τα 98.60μ., και η διάμετρος της ορχήστρας του τα 23.46μ. Από τις πέτρες του θεάτρου, κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, κτίστηκαν σπίτια και μία από τις τρεις Βασιλικές που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το θέατρο.

Αρχαίο Θέατρο στην Αρχαία ΜεσσήνηΑρχαίο Θέατρο στην Αρχαία Μεσσήνη  

Κρήνη Αρσινόη

Το μεγάλο κρηναίο οικοδόμημα, που αποκαλύφθηκε μεταξύ του Θεάτρου και της μεγάλης βόρειας στοάς της Αγοράς της Μεσσήνης αποτελείται από δεξαμενή μήκους περίπου 40 μέτρων. Η Κρήνη δεχόταν νερό από την πηγή Κλεψύδρα και φαίνεται ότι χρησιμοποιούταν τουλάχιστον ως τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Η Κρήνη στην Αρχαία ΜεσσήνηΗ Κρήνη στην Αρχαία Μεσσήνη

Αγορά

Η Αγορά της Μεσσήνης εκτείνεται περίπου 200 μ. βορειοδυτικά του Ασκληπιείου και περίπου 50 μ. ανατολικά του Θεάτρου. Λίγο πρωιμότερη από την ίδρυση του Ασκληπιείου, συνέχισε να λειτουργεί ως εμπορική αγορά παράλληλα με το Ασκληπιείο, που συγκέντρωνε και πολιτικές λειτουργίες. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και το ιερό της θεάς Μεσσήνης, το Αγορανομείο, το Θησαυροφυλάκιο, η Βασιλική, μια Ρωμαϊκή Έπαυλη αλλά και το πρώτο Κρεοπωλείο που εντοπίζεται στους ελληνιστικούς χρόνους.

Η Αγορά της Αρχαίας Μεσσήνηςarxaia messini arxaiologikos xoros protaseis

Ασκληπιείο

Ο επιφανέστερος χώρος της Αρχαίας Mεσσήνης, όπου αποτελούσε κέντρο της δημόσιας ζωής της πόλης και λειτουργούσε παράλληλα με την αγορά. Περισσότερα από 140 βάθρα για χάλκινους ανδριάντες διακεκριμένων πολιτών και πέντε εξέδρες περιβάλλουν ασφυκτικά το ναό και το βωμό, ενώ πολλά είναι τοποθετημένα και κατά μήκος των στοών. Ένας τεράστιος σχεδόν τετράγωνος υπαίθριος χώρος με το επιβλητικό Πρόπυλο, το Εκκλησιαστήριο, το Ιερό, το Αρχείο, το Βουλείον, το πρώτο Βουλευτήριο της Μεσσήνης, τα ιερά της Δήμητρας και της Άρτεμης και αρκετούς τάφους και οικείες.

Ασκληπιείο Αρχαίας MεσσήνηςΑσκληπιείο Αρχαίας Mεσσήνης

Το Στάδιο και το Γυμνάσιο

Ανήκουν στα πλέον εντυπωσιακά, από άποψη διατήρησης οικοδομικά συγκροτήματα της αρχαίας πόλης και συντίθενται σε ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο.Το βόρειο πεταλόσχημο τμήμα του Σταδίου περιλαμβάνει 19 κερκίδες με 18 σειρές και περιβάλλεται από δωρικές στοές όπου στεγάζονταν το Γυμνάσιο. Την προσοχή τραβούν οι κολώνες του γυμνασίου και της παλέστρας, δεξιά και αριστερά του σταδίου. Πίσω από τη δυτική στοά στεγάζεται το τέμενος του Ηρακλή και του Ερμή με το ναό και τα λατρευτικά αγάλματά τους. Το κολοσσιαίων διαστάσεων λατρευτικό άγαλμα του Ηρακλή ήταν έργο του Απολλωνίου Ερμοδώρου και του γιού του Δημητρίου από την Αλεξάνδρεια. Απέναντι από το Πρόπυλο ήταν στημένο το άγαλμα του αθηναίου ήρωα Θησέα. Στο χώρο του σταδίου, εκεί όπου ο στίβος συναντά τα τείχη της πόλης στη νότια πλευρά τους, υπάρχει και το μαυσωλείο επιφανούς οικογένειας της Μεσσήνης.

Το Στάδιο και το Γυμνάσιο της Αρχαίας MεσσήνηςΤο Στάδιο της Αρχαίας Mεσσήνης

Τείχος

Χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ. και είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της αρχαίας στρατιωτικής αρχιτεκτονικής. Η εντυπωσιακή Αρκαδική Πύλη (ή πύλη της Μεγαλόπολης) στέκει μεγαλοπρεπής ως τις μέρες μας, στη βόρεια πλευρά του τείχους, ενώ η άλλη αρχαία πύλη, η Λακωνική, δεν σώζεται.

Τείχος της Αρχαίας MεσσήνηςΤείχος της Αρχαίας Mεσσήνης

Πώς θα φτάσεις;

Στην Αρχαία Μεσσήνη θα φτάσεις οδικώς από την Αθήνα ακολουθώντας την οδική αρτηρία Κορίνθου – Τριπόλεως – Μεγαλοπόλεως – Καλαμάτας ή εκείνη της Κορίνθου – Πάτρας – Πύργου – Κυπαρισσίας – Μελιγαλά. Από την Καλαμάτα η διαδρομή είναι περίπου 40 λεπτά οδήγηση.

Πότε να πας;

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείς την Αρχαία Μεσσήνη είναι σίγουρα η άνοιξη που οι θερμοκρασίες είναι ήπιες ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες όσο πιο νωρίς μέσα στη μέρα φτάσετε τόσο το καλύτερο.

Στον αρχαιολογικό χώρο πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κ.α. 

Εκδήλωση στο Θέατρο της Αρχαίας MεσσήνηςΕκδήλωση στο Θέατρο της Αρχαίας Mεσσήνης

Ώρες λειτουργίας Μουσείου  &  Αρχαιολογικού χώρου:

Από την 1η Απριλίου έως την 31η Οκτωβρίου: 8 π.μ. έως 8 μ.μ. καθημερινά

Από την 1η Νοεμβρίου έως την 31η Μαρτίου : 9 π.μ. έως 4 μ.μ. καθημερινά

Χρήσιμες Πληροφορίες 

Τηλ: 27240 51201 ή 27240 51046 

Ιστοσελίδα: ancientmessene.gr

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.