Νέα & δραστηριότητες της περιοχής

Η σημασία των πορτοκαλιών για την τοπική οικονομία αποδεικνύεται από τον εορτασμό της 21ης ​​Νοεμβρίου του πανηγυριού της Παναγίας της Πορτοκαλούσας («Παναγία των Πορτοκάλων»). Την ημέρα αυτή, οι ντόπιοι παίρνουν τα νέα πορτοκάλια του έτους στην εκκλησία για να είναι ευλογημένα.

Δείχνουν επίσης την πιο παιχνιδιάρικη πλευρά τους συμμετέχοντας σε αυτό που είναι τοπικά γνωστό ως πορτοκαλοπόλεμος. Εάν κάποιος γάμος γίνει αυτή την ημέρα, μαζί με το ρύζι και τα τριαντάφυλλα ρίχνονται επίσης και πορτοκάλια στους νεόνυμφους!

Στη Μεσσηνία, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να βιώσουν από πρώτο χέρι την ελαιοσυγκομιδή. Η συμμετοχή στη συγκομιδή προσφέρει μια εμπειρία από μια παλιά παράδοση που απλά δεν μπορεί να αποκτηθεί με κανέναν άλλο τρόπο.

Προτιμάται η παραδοσιακή μέθοδος συλλογής των ελιών, με τη οποία τοποθετούνται δίχτυα-πανιά γύρω από κάθε δέντρο για τη συλλογή των ελιών που πέφτουν στο έδαφος. Τα μακρά ραβδιά χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να χτυπήσουν τα κλαδιά και να χτυπήσουν τυχόν «πεισματάρες» ελιές που δεν πέφτουν εύκολα. Τα κλαδιά που είναι βαριά φορτωμένα με ελιές κόβονται και ο καρπός απομακρύνεται με απαλά χτυπήματα με μικρότερο ραβδί.

Όλες οι ελιές συλλέγονται έπειτα στο κέντρο κάθε πανιού και απομακρύνονται τυχόν φύλλα και κλαδιά. Οι ελιές τοποθετούνται στη συνέχεια σε σακιά και μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο για την παραγωγή του ελαιολάδου.